Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Koncertní show Tomáše Vaňka a Romana Tomeše zaútočila na bránice diváků

Koncert byl zcela vyprodanýNa Malé scéně Hudebního divadla Karlín se 25. dubna 2023 v 19 hod. konal zcela výjimečný koncert muzikálových bardů Tomáše Vaňka a Romana Tomeše, které na klavír doprovodila brilantní Kristina Brachtlová. Všichni tři si pro diváky připravili nejen pořádnou porci písní z různých muzikálů a vlastní tvorby, ale i slušnou dávku originálního humoru, kterým celý koncert provázeli. Pražskému koncertu předcházely ještě třim další: v Ostravě, v Brně a v Českých Budějovicích. My jsme byli na závěrečném koncertě v Praze, a tak vám přinášíme z této Koncertní show malou reportáž.

Roman Tomeš a Tomáš Vaněk si jako dvojice velmi sedliVečer začal pozdním příchodem Romana na jeviště, kde se společně s Tomášem v humorném tónu rozezpívávali, aby volně přešli k první skladbě a společně zapěli píseň z repertoáru Hany Zagorové „Spěchám“. Ve druhé písni „Jen dnes se žít dá“ oba protagonisté zavzpomínali na muzikál Rent. Potom jsme si mohli vychutnat v podání Romana Tomeše píseň „Heaven on their Mind“ z muzikálu Jesus Christ Superstar. Následovalo Tomášovo pojednání o muzikantských strastech a samotě, které s velkou nadsázkou doprovodil písní „Já jsem tak sám“, během níž nastoupil i dětský sbor, který ho v jeho tklivém zpěvu o samotě podpořil. Společně potom zazpívali ještě „Zpívej se mnou“ z repertoáru Václava Neckáře.

Tomáš skvěle zapěl árii Rusalky od Antonína DvořákaVzápětí se Tomáš pustil do polemiky o pravém umění, kterou doložil árií Rusalky ze stejnojmenné opery Antonína Dvořáka „Měsíčku na nebi hlubokém“ - svou bravurní interpretací vysokým sopránem rozesmál celé publikum a sklidil obrovský potlesk. Následoval duet „I dreamed a Dream“ z muzikálu Bídníci, který si společně střihli oba pánové. Posléze však došlo k "malé neshodě" s klavíristkou Kristinou, která se urazila a opustila jeviště s tím, že už v koncertu s nimi nebude pokračovat. Roman se tedy chopil své kytary, aby zachránil situaci, a Tomáš odběhl do zákulisí za Kristinou, aby si ji udobřil a přemluvil ji k návratu na jeviště.

Roman se během večera dočkal i samostatného sólového blokuRoman tedy zabrousil do vlastních vod a zazpíval písničku ze své vlastní tvorby „Muž v domácnosti“, ale protože si vzápětí uvědomil, že v publiku sedí jeho tchán a bratr jeho ženy (pozn. redakce: zpěvačka a herečka Michaela Tomešová), rozhodl se raději změnit téma a společně s publikem si zazpívali „Stánky“ od Honzy Nedvěda. Mezitím ze zákulisí vykoukl Tomáš s tím, že proces s Kristinou je na dobré cestě, ať Roman ještě chvíli pokračuje. A tak Roman přidal ještě písně „Melancholik“ a „Dál si nalhávám“. Svůj soukromý kulturní blok ukončil vzpomínkou na socialistický pořad „Nedělní chvilka poezie“ - avšak v mnohem nevázanějším formátu, kterou opět vyvolal v publiku velké salvy smíchu.

Také klavíristka Kristina Brachtlová předvedla své umění v sólových skladbáchAle to už se na jeviště vrátili Tomáš s Kristinou a koncert mohl pokračovat duetem obou pánů „Montiho čardáš“, který věnovali jako vzpomínku na legendární Evu Pilarovou. Zajímavé bylo i pozastavení nad rychlou artikulací, kterou Eva v písni používala. Tomáš vysvětlil, že na to jsou určité triky, kterými si člověk může pomoci, aby rychlá slova vůbec mohl vyslovit. Ukázal nám to na jazykolamu XXXLutz, který se vyslovuje rychle "Ikxsiksiksikxlutz" Potom konečně dostala prostor Kristina Brachtlová, aby své klavírní umění představila v sólové „Queen medley“, za kterou sklidila od publika frenetický potlesk. Na repertoár skupiny Queen navázal Roman s písní Freddieho Mercuryho „I Want It All“, kterého brilantně ztvárňuje na prknech Divadla Radka Brzobohatého v muzikálu Freddie. Samozřejmě došlo i na pověstné É-o“ ve spolupráci s diváky.

Tomáš Vaněk předvedl vtipné sólo na klaksonV Romanově podání pak následoval překrásný šanson z lyrikálu Kudykam „Havrani na sněhu“ od textaře Michala Horáčka a skladatele Petra Hapky. Toto představení bylo uváděno několik úspěšných sezón ve Státní opeře Praha. Aby Tomáš nezůstal za Romanem příliš pozadu, představil se se „Sólem pro klakson“. Z klaksonu vydal jedno jediné zatroubení, čímž publikum skutečně velmi pobavil. Po této legrácce se oba protagonisté s publikem rozloučili a na závěr zazpívali společný duet „Řídím já“ z muzikálu Bonnie a Clyde, který uvádělo právě Hudební divadlo Karlín. A protože dobře naladěné publikum nechtělo účinkující pustit z jeviště, dočkalo se ještě společného přídavku v podobě písně „Stín katedrál“ od Václava Neckáře. Koncertní show se skutečně vydařilo a diváci odcházeli pobaveni a spokojeni. My samozřejmě také a budeme se těšit na další umělecké počiny těchto tří umělců: Tomáše, Romana a Kristiny.

Koncertní show Tomáše Vaňka a Romana Tomeše
Kristina se do scének aktivně zapojovala Pohled do plného hlediště je pro zpěváky vždy příjemným zážitkem Jako host zazpíval i dětský sbor Všichni tři aktéři (ale i diváci) mohli být se svým výkonem spokojeni
Roman Tomeš, Kristina Brachtlová a Tomáš Vaněk jsou sehraná trojka Kristina Brachtlová měla v publiku také své obdivovatele Roman si z koncertu odnášel i dárek pro své děti Společné focení s fanoušky nemělo konce

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.