Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

HDK představilo Slunce, seno, jahody

Vlak má zpoždění, v Hošticích nestavíVedení Hudebního divadla Karlín se na Medarda 8. června  2022 rozhodlo pozvat novináře na první ukázky z chystaného muzikálu Slunce, seno, jahody. Článků a různých názorů v tisku proběhla již celá řada, a tak jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít příležitost nahlédnout do již nazkoušeného představení osm dní před premiérou, udělat si o muzikálu vlastní představu a na základě ní diváky na muzikál trochu nalákat. A první dojmy jsou skutečné nad očekávání dobré. Z původní filmové podoby prvního dílu slavné trilogie Slunce, seno… režiséra Zdeňka Trošky vytvořil Ondřej Gregor Brzobohatý muzikál, u kterého se budou návštěvníci skutečně dobře bavit. Režie se ujal Antonín Procházka, hudební nastudování připravil Kryštof Marek. Karlínský soubor v kostýmech Romana Šolce roztančila choreografka Ivana Hannichová. Scénu pro muzikál vytvořil Petr Hloušek.

Ondřej Gregor Brzobohatý představil novinářům tři ukázky z chystaného muzikáluPrůvodního slova se ujal osobně autor hudby, libreta a textů písní Ondřej Gregor Brzobohatý a povídáním o tvorbě muzikálu tak krátil pauzy, které byly nutné pro přestavby scény pro další ukázku. Nejprve vyvrátil všechny fámy, které se někde v tisku občas objevovaly, a ubezpečil všechny přítomné novináře, že se Zdeňkem Troškou i autorem filmového scénáře Petrem Markovem průběžně konzultoval přípravy muzikálu, a taktéž v něm byl zachován a použit známý původní hudební motiv Karla Vágnera. Všichni pánové jsou samozřejmě pozvání na premiéru, která se uskuteční 16. června 2022 v 19 hodin. Živý orchestr pod taktovkou Kryštofa marka byl již připraven, a tak nás Ondřej pozval ke zhlédnutí první ukázky z muzikálu.

Šimon přijíždí do Hoštic s novou metodou na zlepšení dojivosti kravJako první jsme viděli scénu s vlakem, který projíždí Hošticemi a nezastavuje, protože má zpoždění. Jak se Ondřej hned v úvodu přiznal, v představení použili vlak, který si zahrál již v muzikálu Legenda jménem Holmes. Tento krok je celkem pochopitelný, vagón zabírá opravdu celé jeviště, a vzhledem k dnešní době, kdy se šetří, kde se dá, by bylo zbytečné pořizovat pro toto představení vlak nový. Možná, že kdybychom na to nebyli upozorněni, tak by to třeba ani nikdo nepoznal, protože ve vlaku se tančí, na pozadí vidíme ubíhající krajinu, z vlaku se vyskakuje za jízdy nebo ho pořád někdo dohání, aby za jízdy naskočil. Ve vlaku přijíždí Šimon, kterého v ukázce ztvárnil Martin Písařík, aby v Hošticích vyzkoušel svůj vynález ke zlepšení dojivosti krav. Vychutnali jsme si jak píseň, tak hlavně nápadité choreografie v prostorách vagónu. Rozesmála nás i Kelišová v podání Jaroslavy Kretschmerové, marně se zlomenou nohou dobíhající projíždějící vlak.

Bronislav Kotiš si zahraje pana farářeVe druhé ukázce jsme se seznámili s panem farářem v podání Bronislava Kotiše a jeho doprovodem hoštických drben, zaujala nás choreografie pozlacených ožívajících soch v průčelí kostela. Za farářem přichází Šimon, kterého v JZD vyhodili s jeho nápadem pouštět kravám hudbu pro zlepšení dojivosti, a prosí ho, jestli by mohl svůj vynález vyzkoušet na farářově stračeně. Farář se nad Šimonem smiluje a s pokusem souhlasí. Když Šimon krávě pustí hudbu z tranzistoráku, následuje scéna, kdy se ve chlévě objeví záře a všichni opěvují zázrak, který se stal - Šimon se vítězoslavně objeví na dvorku se dvěma kýbly plnými čerstvě nadojeného mléka. Je jasné, že teď už má cestu ke svému experimentu v JZD otevřenou.

Na tancovačce si žárlivý Venca chce vyřídit se Šimonem ručně, že Blažena patří k němuTřetí ukázka nás zavádí na hospodskou tancovačku, kde Škopková v podání Ivy Pazderkové, nutí Blaženu, kterou ztvárnila Ivana Korolová, aby při dámské volence vyzvala k tanci Šimona. Jejich společný tanec se samozřejmě nelíbí Vencovi, kterého jsme viděli v podání Filipa Hořejše. Ten tančí s Milunou v podání Felicity Prokešové, která se okamžitě chopila své šance, ale napětí by se dalo krájet. Vše vyvrcholí v konfliktu Šimona s Vencou, který tvůrci muzikálu pojali originálně jako souboj toreadora s býkem. Šimon se stolu strhne červený ubrus, a použije ho jako muletu, aby mohl býka dráždit. Souboj končí trochu nečekaně na zemi šachovou partií obou soupeřů. I v této ukázce musíme ocenit hudbu a skvělé choreografie jak venkovské tancovačky, tak celého souboje obou soků. Všichni jsme byli zvědaví, jak autoři vyřeší podobu Škopkové, neboť Iva Pazderková se od filmové Heleny Růžičkové proporčně přeci jenom velmi liší. Byli jsme mile překvapeni, jak si s tímto problémem tvůrci poradili. Iva dostala na hlavu tmavou kudrnatou paruku, na sobě měla širokou sukni a značně přifouknuté poprsí, takže jsme jí Škopkovou bez jakýchkoli pochybností věřili.

Světlana Nálepková ztvární drbnu HubičkovouAč byli všichni natěšeni na další prezentaci muzikálu, tvůrci nám již nic dalšího nepředvedli s tím, ať se přijdeme podívat na premiéru. Útěchou nám mohlo být, že po ukázkách následovalo focení na jevišti, na které přišli účinkující, na které se v ukázkách nedostalo a většina dalších alternací. Všichni byli novinářům k dispozici i pro rozhovory. A tak jsme si mohli vyfotit třeba Pavlu Břínkovou a Světlanu Nálepkovou, které ztvární drbnu Hubičkovou, druhého Vencu Jana Kopečného, nebo druhou alternaci Blaženy Nikolu Ďuricovou, představit se přišel také Vladimír Škopek Pavel Kikinčuk, a mladí Škopkovic kluci, tedy obě alternace, nám přinesli ukázat plyšové králíky. Prozradili mi, že stahovaný králík z kůže, u kterého mladý Jirka Škopek prohlásí, „že se pobleje“, už je jako loutka také připravený.

Jaroslava Kretschmerová si ve filmu zahrála Evíka, v muzikálu ji uvidíme jako drbnu KelišovouNa roztrhání byl před zvídavými kamerami a mikrofony samozřejmě Ondřej Gregor Brzobohatý. Mile nás překvapil, s jakou pokorou k dílu přistupuje a jaký respekt k němu před premiérou cítí. Jsem přesvědčena, že se skutečně nemá čeho obávat, podle ukázek to vypadá, že jako autor hudby a libreta i textů písní odvedl poctivou práci. Budeme mu držet palce, aby měl nový muzikál Slunce, seno, jahody u diváků úspěch minimálně takový, jako film, a aby se zařadil k oblíbeným a hojně navštěvovaným představením Hudebního divadla Karlín. Vstupenky jsou již v prodeji, některá představení jsou již vyprodaná, tak neváhejte a přijďte se pobavit.

Tak koho uvidíme na vsi?
Martin Písařík ztvární Šimona a vypadá to, že si roli hodlá patřičně užít Sochy v muzikálu ožívají, aby si mohly zatančit s panem farářem a místními drbnami Šimon je oslavován jako vítěz – farářova kráva nadojila rekordní litry mléka Vencu ztvární jako další alternace Jan Kopečný, Blaženy si zahrají Ivana Korolová a Nikola Ďuricová
Ukázkami novináře provedl osobně Ondřej Gregor Brzobohatý V roli Miluny se budou střídat Kateřina Pechová a  Felicita Prokešová Hubičkovou si zahraje Pavla Břínková a pana faráře Bronislav Kotiš Štíhlá Iva Pazderková bude jako Škopková skoro k nepoznání
Martin Písařík nám zblízka ukázal, jak vypadá divadelní kýbl plný mléka Herečtí parťáci Martin Písařík, Pavel Kikinčuk a Roman Tomeš Pro mladého Jirku Škopka jsou připraveny dvě alternace Kostýmy z dílny Romana Šolce dokonale dotvářejí dojem pravé jihočeské vesnice

 

 

 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.