Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Rozhovor s Karlem Heřmánkem mladším a Nikol Kouklovou Heřmánkovou

S manželi Heřmánkovými bylo příjemné posedět a popovídat si o jejich práciPo tiskové konferenci Divadla Bez zábradlí 15. září 2022 jsme se sešli s Karlem Heřmánkem mladším a jeho ženou Nikol Kouklovou Heřmánkovou, abychom pro vás připravili dva rozhovory, které se týkají nejen činohry, ale také muzikálů, které má divadlo na repertoáru. Jsou to muzikál Cabaret, ve kterém Karel Heřmánek ml. exceluje v roli Kabaretiéra a dostal se za ni dokonce do širší nominace na Ceny Thálie, a jako druhou jsme pro vás vyzpovídali Nikol Kouklovou Heřmánkovou, která nově nastupuje do muzikálu Cikáni jdou do nebe do role Julišky, kde bude alternovat zaneprázdněnou Elis Ochmanovou. Svou premiéru v tomto muzikálu si odehraje 7. října 2022. Nenechte si tyto dva skvělé muzikály ujít!

"Je to pro mne trochu paradox", říká ke své nominaci na Cenu Thálie Karel Heřmánek mladší

Širší nominace na Ceny Thálie za Kabaretiéra je ocenění práce celého souboruDobrý den Karle, za prvé bych vám chtěla moc pogratulovat k širší nominaci na Cenu Thálie za roli Kabaretiéra, kterou ztvárňujete v muzikálu Cabaret v Divadle Bez zábradlí. To je pro herce určitě velké ocenění.
On je to pro mne trochu paradox, protože já jsem činoherní herec, na DAMU jsem vystudoval činohru, a muzikálu jsem se celou dobu poměrně úspěšně vyhýbal. Ačkoli jsem nějakou zkušenost měl, hrál jsem ve Třech oříškách pro Popelku v Kongresovém centru. Filip Renč to však vymyslel tak, že jsem nemusel zpívat. V Cabaretu s Kabaretiérem jsem se tomu už nevyhnul. Měl jsem z toho však ohromný respekt.

Karel exceluje v každém představení, které má divadlo na repertoáruJednak tanec, který mě sice bavil, ale nikde jsem, kromě hodin ve škole netančil,  a potom zpěv. Teď, když už je to nastudované a hrajeme to, tak mě to strašně baví a jsem za to rád, ale prapůvodně mi nějaká sebejistota chyběla.

To se divím, na vašem výkonu to vůbec není vidět, nejen po té technické stránce, co se týče pohybu a zpěvu, ale ta role je náročná vlastně tím svým obsahem. Tak už ta zpěvová stránka jde trochu do pozadí za tou hereckou.
Je to pravda, tohle byl právě náš přístup, že ta role vlastně umožňuje, když to řeknu hodně zjednodušeně, že se v tom můžu vyřádit, ale spíš po té herecké stránce. Náš Kabaretiér je takový démon, takový čertík, pro mě samozřejmě trochu i šašek

Kabaretiér během celého představení téměř nesejde z jevištěale pěkně mrazivý
Ta role je vlastně velice otevřená a myslím si, že pro hodně herců, ale i režisérů je to velká výzva, jak ji pojmout. Není tam moc dialogů nebo tam vlastně není žádný, tam jsou jen ty písničky a právě to dává velkou volnost. A jak tu volnost vyplnit, to už je potom na té koncepci, a to nás právě bavilo.

A kolik procent, jestli se to dá takhle odlišit, bylo na režisérovi a jakou dával volnost vám, kolik svých nápadů a své invence jste do toho dal vy?
To je těžké posoudit, byla to vzájemná spolupráce, ale určitě to bylo tak, že kluci mi dali určitou volnost v tom, abych si to sám našel.  Řekli jsme si nějaké principy, co vlastně chceme a potom to nechávali spíše na mně. Což bylo zpočátku těžké, ale zároveň, když to pak začalo fungovat, tak to pak bylo osvobozující.

Role Kabaretiéra je náročná v tom, že spojuje herectví, tanec i zpěv a vyžaduje plné nasazeníZkrátka je to nádherné představení, které můžeme našim čtenářům jen vřele doporučit. Čekal jste tu nominaci? Člověk to asi nedělá kvůli nominacím na ceny.
To určitě ne. Upřímně já nad tím nepřemýšlím, jako že ta nominace je pouze pro mě. Je pro celý náš kabaretní tým. Vznik a zkoušení této inscenace bylo velice náročné, byla zde řada karambolů v průběhu té cesty od začátku do konce, a to, že to všichni zvládli a překonali ty obtíže, které jsme měli, je naše společné úsilí. Takže za to já jsem vděčný jim a myslím si, že tohle je ocenění pro všechny.

Ta role toho Kabaretiéra je tam asi nejvíc viditelná.
Samozřejmě to, že si mého výkonu někdo všimnul, mi samozřejmě udělalo radost.

Kabaretiér je postava vskutku mrazivá i svým nalíčenímKdyž jsem viděla ty nominace, tak jsem zajásala: Jé, Karel Heřmánek, to je skvělé! Zvlášť když je to za muzikálovou roli. To neví, jestli se nějakému činoherci povedlo. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak se vám řediteluje divadlo. To musí být také velice náročná věc v dnešní době.
Teprve nyní chápu všechny ty starosti, co měli rodiče. Teď mi to teprve dochází. Myslím si, že jsme došli k zásadnímu bodu, kdy jsme si s bratrem Josefem a Nikol rozdělili síly. Já jsem na sebe převzal tu uměleckou stránku, jsem vlastně umělecký ředitel divadla, rozhoduji, co se nasadí, co se bude hrát, jsem v kontaktu s těmi lidmi, s umělci a režiséry, takže to je moje zodpovědnost a ten provoz té firmy a prodej lístků a marketing, tak to dělá brácha v kombinaci s Nikol, která zajišťuje PR a všechny další věci okolo. Takže Nikol je vlastně motor a pojítko mezi těmi všemi složkami.

Jakou máte návštěvnost po covidu?
Otevřeli jsme před pár týdny. V září je to vždycky trošičku slabší, protože lidi se vrací do pracovního režimu po prázdninách, ale musím s radostí říci, že prodeje jsou lepší, než loňský rok. To je dobrý signál.

Karel Heřmánek mladší pracuje v divadle jako umělecký ředitelLidi se už asi přestali bát, tak doufejme, že tahle sezóna už bude bez uzavírek divadel.
Covidový strašák tady pořád mezi námi je a navíc ta krize s energiemi, s těmi zálohami. Toho se samozřejmě všichni obáváme, ale my říkáme: "Tak se přijďte ohřát k nám do divadla!”

Tak lepší pozvánku do divadla si nedovedu představit. Takže děkuji za rozhovor a přeji hodně spokojených diváků!
Také děkuji a těším se viděnou u nás v Divadle Bez zábradlí.

 

"Když to lidsky klapne, je to úžasné", říká Nikol Kouklová Heřmánková

Nikol Kouklová se stará o propagaci a PR divadlaDobrý den Nikol, já bych se chtěla zeptat na vaši roli v muzikálu Cikáni jdou do nebe. To představení už máte na repertoáru delší dobu, ale do tohoto muzikálu vstupujete nově?
Ano, přesně tak. Slyšela jste správně. K záskoku v Cikánech přibyla ještě jedna činoherní role, takže je to mírné poprázdninové šílenství. Zkouším dvě role naráz. Je to role Julišky v Cikánech jdou do nebe, budu regulérní alternací Elis Ochmanové. Elis je velmi zaneprázdněná muzikálová herečka, aktuálně má během jednoho týdne dvě premiéry (pozn. redakce: Biograf láska a Doktor Faust), takže jsme dospěli k tomu závěru, že ji zalternuji. Je to náročné v tom, že herci jsou na jevišti furt, neustále se něco děje. Největší respekt mám asi z choreografií, jelikož se choreografie chopila Jana Burkiewiczová a zde mohu mluvit z vlastní zkušenosti, jelikož jsem s ní zkoušela loni Cabaret, že Jana co může udělat složitěji, tak to tak také provede. Je to ale nádherný muzikál, už se jen těším, až to bude v té hlavě… Mám výhodu v tom, že jsem to představení viděla několikrát v obou alternacích, a je to prostě nádherná věc, ze které mám husí kůži, jenom o tom mluvím.

Fotografie ze zákulisí Cabaretu nám nabízí Kabaretiéra s tanečnicí německou prostitutkou Fritzie Kostové, kterou ztvárňuje Nikol KouklováA to nemluvíme o tom, že máte organizačně na starost divadlo, PR nebo právě tiskovky, na které jsme se setkaly…
Zrovna dnes se to sešlo, že mám dvě tiskové konference pro dva klienty, takže jsem opravdu trošku schizofrenní. Těší mě však, že je to pestrá a různorodá práce a hezky se to kloubí s herectvím.

Vraťme se k Cikánům. Takže první repríza bude 7. října?  
Ano, přesně tak. Snad se to do té doby stačím naučit (smích).

To chce stát přímo na tom jevišti a zažít to, to je jasné.
Já nevím, na co jsou zvyklí muzikáloví herci, ale zdá se, že takový činoherní záskok je proti tomuto sranda. Tam se člověk naučí text, a i kdyby stál na špatném místě, tak ho kolega chytne a poradí si s ním.

No jo, tam uděláte krok na druhou stranu a je to vidět.
Co vidět, někomu se připletu do cesty a srazí mě.  

Nikol organizuje i tiskové konference divadla a mimo to je samozřejmě i vynikající herečkou, kterou můžete vidět v mnoha představeních Divadla Bez zábradlíJinak jsme se s vaším manželem bavili o organizaci divadla, že on dělá uměleckého šéfa…
Ano, když jsme divadlo přebírali, všichni se vrhli na všechno a bylo to kontraproduktivní. Během první sezóny to vše vykrystalizovalo. Karel je umělecký šéf, já mu pochopitelně s mnoha věci pomáhám, a Pepa ten provozní. V této nové životní roli mě baví ty náhody. Například Sáru Sandevu jsem potkala na festivalu Febio Fest a tam mi oznamovala, že se teď věnuje více divadlu. Já ji znala především jako filmovou a televizní herečku. Tak jsem říkala: „No, tak to je dobré vědět!“ A za měsíc jsme jí již volali s nabídkou na představení Okupace. Pavel Batěk chtěl pro změnu na večírku v divadle ukázat jeviště, prohlásil: „Tak tady by to šlo“ a hle! Dnes je v obsazení Okupace. Těší nás s Karlem zájem kolegů a ničemu ani nikomu se nebráníme, když to lidsky klapne, je to úžasné.
Mimo jiné mám u nás v divadle na starost tzv. Off Program, který je z velké části i zde v divadelní kavárně OffStage. Připravujeme třeba Noc divadel nebo Den duševního zdraví.

Nikol bude alternovat Elis Ochmanovou v roli Julišky v muzikálu Cikáni jdou do nebe Je opravdu příjemné si zde v OffStage po představení posedět a zážitek z představení u sklenky vína v sobě nechat doznít. Navíc pro diváky je tu i zajímavý bonus, že s platnou vstupenkou na představení tu dostanou na baru 20% slevu na útratu.
Věříme, že je to pro diváky motivační, že po představení ihned nespěchají domů a mohou si v příjemném prostředí posedět.

Mimochodem chystáte do budoucna zase nějaký muzikál?
Zatím ne, ale ráda bych pozvala vaše čtenáře i na naše činohry, budou se určitě dobře bavit!  A samozřejmě na muzikály Cabaret a Cikáni jdou do nebe, které máme na repertoáru i nadále.

Tak přeji Divadlu Bez zábradlí úspěšnou sezónu, hodně diváků a budeme se těšit na vaši Julišku!
Moc děkuji.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.