Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Láska nebeská se konečně dočkala diváků

Láska, jenom láskaVe čtvrtek 30. září 2021 se fanoušci Divadla Broadway konečně dočkali dlouho odkládaného muzikálu s nejznámějšími hity Waldemara Matušky, zamilované duchařské komedie Láska nebeská. Premiéry se původně měla zúčastnit vdova po oblíbeném zpěvákovi Olga Matušková a jejich syn Walda, ale ti nakonec diváky pozdravili pouze ze záznamu na plátně, neboť jim koronavirová situace nedovolila do Prahy přiletět. „Měli už zabukované letenky, které bychom samozřejmě proplatili. My jsme jim zařídili tři noci v hotelu Ambassador, aby si užili Prahu,“ uvedl smutný producent Oldřich Lichtenberg a dodal: „A najednou přišla od Olgy zpráva, že nedorazí, že jim je to moc líto.“ My jsme s Musicalnetem na premiéře muzikálu Láska nebeská ale byli, a tak vám z ní můžeme přinést reportáž.

''Jó, to jsem ještě žil...'' by v této chvíli mohl zazpívat JáchymV úvodu je třeba říci, že muzikál Láska nebeská vůbec nevychází z životního příběhu Waldemara Matušky. Slavné Matuškovy hity jsou v muzikálu součástí spletitého děje, který posunují dopředu a divák má dojem, že písně vznikly přímo pro tuto komedii. Příběh pojednává o dvou bratrech, z nichž starší Jáchym zahyne při automobilové nehodě a po smrti se ocitne v nebi, kde si u Pána Boha vyprosí, aby se mohl vrátit zpět na zem a dostal šanci postarat se o ty, které měl za svého života rád a které musel svou nerozvážností tak nečekaně opustit: o svou dívku Kristýnku, o svého mladšího bratra Ondřeje a o svého věčně nespokojeného otce, který právě oslavil šedesátiny. Pán Bůh Jáchymovu prosbu vyslyší, ale jako ducha ho vidí pouze bratr Ondra. V příběhu to způsobuje celou řadu emocí, ale i mnoho komických situací.

Jáchym uprosí Boha, aby se mohl vrátit na zem a dát věci do pořádkuJáchym má jako duch starosti o svého osamělého a na celý svět věčně naštvaného otce, má obavy o Ondřeje, který ještě studuje a není jasné, jak studia zvládne finančně. A v neposlední řadě si vyčítá, že na světě zanechal opuštěnou, nešťastnou snoubenku Kristýnku a má strach, aby nenaletěla nějakému gaunerovi, například spolužákovi Hynkovi. Postupně se Jáchymovi daří všechny věci dávat do pořádku a velmi se mu uleví, když v průběhu příběhu pochopí, že mezi Kristýnou a Ondřejem postupně vzniká krásný vztah. Svatbou této dvojice Jáchymův pobyt na zemi definitivně končí, neboť podle dohody s Bohem se Jáchym musí vrátit do nebe v okamžiku, kdy má jistotu, že se o osudy otce, Kristýny a Ondřeje dobře postaral. Ondřej na svatbě pochopí, že svého bratra už nikdy neuvidí, ani jako ducha.

Dva bratři - jeden živý a druhý coby duch - se navždy loučíKromě již zmíněných postav se v příběhu setkáme ještě s celou řadou dalších aktérů, kteří muzikálu dávají pořádný šmrnc a jiskru. Pojďme se na ně tedy podívat podrobněji. Skvěle spolu fungují představitelé obou bratrů Peter Pecha coby Jáchym a Milan Peroutka v roli Ondřeje. Jejich vzájemné fungování na jevišti přesvědčivě ztvárňuje vztahy skutečných bratrů, kdy starší ochraňuje mladšího, ale oba prožívají své velké lásky i trápení. Celou dobu prakticky nesejdou z jeviště, oba skvěle zpívají i tančí a jejich herecké výkony jsou přirozené, uvěřitelné a hluboce prožité.

Pepa Vojtek herecky přesvědčil i v netypické roliJosef Vojtek byl v roli otce obou bratrů Františka v první chvíli k nepoznání. Jednak za to mohla krátká paruka a za druhé jeho skvělý herecký výkon, kdy ztvárnil velmi přesvědčivě nerudného šedesátníka, naštvaného na celý svět a topícího se v nekonečných depresích. Avšak v okamžiku, kdy vzpomínal na svou ženu, svou velkou lásku, nezůstalo oko v divadle suché. Závěrečnou proměnu z pesimistického bručouna v zamilovaného, veselého chlapíka, radujícího se z budoucího života s nově nalezenou partnerkou, zahrál skutečně bravurně.

Po smrti Jáchyma se o jeho dívku Kristýnku uchází další nápadníciV roli Kristýny se představila Nikola Ďuricová, byla velmi přesvědčivá a předvedla celou škálu emocí. Po několika hlavních rolích v různých muzikálech (např. Čarodějka, Rebelové) je vidět, že se stále zlepšuje. Svou roli Fortelné ztvárnila s velkým nadhledem zkušená herečka Naďa Konvalinková, pochvalu si zaslouží i za svůj smysl pro humor, kterým diváky často bavila. Spolužáka hlavních aktérů a nápadníka osamělé Kristýnky Hynka ztvárnil Martin Schreiner, který na sebe upozornil nejen v soutěži SuperStar 2020, kde skončil jako třetí, ale zdá se, že si svými suverénními výkony v muzikálových představeních získává stále více přízeň diváků. Jeho jistý výkon v Lásce nebeské je toho jen důkazem.

Psychicky zhroucená vědkyně Zuzana Metelková svým výstupem zcela zhroutí diváky... smíchem!Zcela nepřehlédnutelná byla na jevišti vědkyně Zuzana Metelková v podání skvělé Dity Hořínkové, při jejíchž výstupech se diváci nestačí chytat za bránice. Jejím nejúžasnějším výstupem je ten, kdy coby psychciky zhroucené žena se v Emabassy baru setkává s medikem Ondřejem Macháčkem, který zde na radu Fortelné se s ní má setka. Metelková je po smrti svého muže psychcky na dně, tak se Ondřeje ptá na doporučení, který lék by jí zabral: "Je lepší Lexaurin nebo Apaurin či snad Agrofan, nebo myslíte Cipralex, také Ansilan by mohl pomoci, a co Cavinton?" Ondra jí v záchvatu úzkosti a náhlé inspirace naordinuje lásku v písni "Láska je lék". Tato scéna je v jejím podání tak vynikající, že by si za ni zasloužila získat Cenu Thálie.

Ovšem profesor Nehera se jí ujme a definitivně ji... vyléčí nebo rozesměje?!Skvělým parťákem jí je Bohuš Matuš, coby profesor Nehera, který si tajně přivydělává v baru zpěvem a hrou na klavír. Jako dvojka jsou spolu nepřekonatelní, bravurní herecky a hlavně pěvecky. V několika ostatních rolích se představili Nelly Řehořová, která si zahrála původní dívku Ondřeje Drndu Lindu, profesora Kulíška ztvárnil Petr Pečený a profesorku Terezu Troníčkovou Pavlína Ďuriačová. Pána Boha v podání Petra Kostky jsme viděli pouze v předtočených videoprojekcích, na premiéru herecký bard bohužel ze zdravotních důvodů nemohl nedorazit. Jinak dialogy předtočeného Boha s živým hercem na jevišti fungují dobře, ale měla bych jednu malou připomínku na adresu autora scénáře. Připadalo mi trochu nepřirozené, že hlavní hrdina Bohu vyká, pokud to byl nějaký záměr, nepodařilo mi ho rozklíčovat a pochopit.

Zdeněk Zelenka vytvořil skvělý muzikálScénáři a režii Zdeňka Zelenky nelze nic vytknut, je to mistr svého oboru, děj má spád a zajímavou pointu. Velmi zdařilé je zakomponování známých Matuškových hitů do příběhu, opravdu to působí tak, jako že písně byly napsány přímo pro tento muzikál. Scéna a projekce Petra Hlouška jsou velmi promyšlené, pomocí otáčivé ústřední dekorace se rychle a přirozeně mění prostředí jednotlivých obrazů a vůbec to neruší, naopak, během změn herci po otáčejícím se schodišti chodí a tím volně přecházejí do další scény.

Pohybem nabitá QašaNáročné jsou i taneční choreografie, na kterých si dala záležet Leona Qaša Kvasnicová. Všichni herci i company je zvládli na jedničku. Velkou devizou jejích choreografí je, že se v různých dílech vzájemně neopakují. Výtvarník kostýmů Roman Šolc dostál své pověsti a ani on nezůstal za ostatními tvůrci pozadu. Kostýmy mají šmrnc a výstižně podtrhují charakteristiky jednotlivých postav i situací. Slušnou práci odvedla při pěveckém nastudování díla i Linda Finková (která mimochodem zároveň alternuje v roli vědkyně Zuzany Metelkové), neboť písně Waldemara Matušky, ač na poslech znějí jednoduše, zvládnout je uzpívat na potřebné úrovni rozhodně nic tak jednoduchého zase není.

Ondřej Macháček nakonec vše v dobré obrátí, a spokojeni mohou být všichniV muzikálu zazní 28 Matuškových, a až na jednu výjimku „Závidím“, jsou všechno skutečné hity z Waldemarova repertoáru. V představení uslyšíte notoricky známé písně „Slavíci z Madridu“, „Hříšník a fláma“, „Píseň pro Kristýnku“, „Jó, třešně zrály“, „Tisíc mil“, „Tuhle rundu platím já“, „Tereza“, „Pojď se mnou, lásko má“, „Růže z Texasu“, „To všechno odnes čas“, samozřejmě „Ach, ta láska nebeská“, podle které dostal muzikál svůj název, a mnoho dalších slavných Waldových šlágrů. Celý seznam v muzikálu použitých písní s uvedením jejich původních názvů (v případě zahraničních titulů) i všech autorů uvádíme na konci článku. Na 2 CD však najdete o pět skladeb více - jsou zde totiž i skladby, které se už do muzikálu z časových či jiných důvodů nevešly, ale původně tam byly.

Komediální talent Dity Hořínkové zmínil při děkovačce i Michal David osobněPremiéra muzikálu Láska nebeská se mimořádně vydařila a jistě se zařadí k hojně navštěvovaným a oblíbeným představením Divadla Broadway. Michal David v roli producenta divadla všem hercům po děkovačce osobně složil poklonu, Ditě Hořínkové například řekl, že netušil, jaká je dračice, a Bohuš Matuš pro něj od této chvíle bude Bohuš Matuška. Všichni byli s muzikálem a výkony herců spokojeni, takže ho lze divákům jedině doporučit k návštěvě. Uvidíte krásné představení, kde nechybí hluboké emoce, smutek, ale ani spousta legrace. A hlavně se potvrzuje, že Matuškovy hity jsou nesmrtelné a nezapomenutelné. Jistě si je budete broukat společně s herci na jevišti a možná ještě dlouho cestou domů z divadla. Vstupenky si můžete objednat online na webu divadla nebo v předprodejích.

 
Producent Michal David si několikrát odkládanou premiéru užíval Olga Matušková se synem Waldou pozdravili diváky až z daleké Floridy Návštěvníky premiéry vítala u vchodu osobně vedoucí obchodního oddělení Divadla Broadway Petra Švábová Premiéru si nenechal ujít ani skladatel Zdeněk Barták
V řadách diváků nechyběla ani Helena Vondráčková Na premiéře se ruku v ruce objevila i Lucie Vondráčková s Petrem Vojnarem Komediální talent v muzikálu uplatnila i Naďa Konvalinková Táta František na oslavě svých narozenin pořád nebyl s něčím spokojený a jeho synové Jáchym a Ondřej z toho byli upřímně nešťastní
Nikola Ďuricová podala v roli Kristýnky přesvědčivý výkon Diváci si v muzikálu užijí mnoha skvělých tanečních čísel Jáchymův duch má o budoucnost své dívky Kristýnky velké obavy Dita Hořínková excelovala v roli vědkyně Zuzany Metelkové
Josef Vojtek v roli otce Františka byl skoro k nepoznání Qaša si dala na choreografiích skutečně záležet Dita Hořínková si roli vědkyně Zuzany Metelkové doslova užívá Dita Hořínková se nebojí ani odvážných zvedaček
V tanečních kreacích nezůstával pozadu ani Bohuš Matuš Z výkonu Pavlíny Ďuriačové měl radost jistě i režisér Zdeněk Zelenka Milan Peroutka a Nikola Ďuricová si užívali zasloužené ovace Jáchymův duch po splnění svého úkolu na zemi definitivně odchází

 

Obsazení (premiérové obsazení tučně)
Ondřej Macháček Milan Peroutka / Vojtěch Drahokoupil / Petr Ryšavý
Jáchym Macháček Peter Pecha / Ondřej Bábor / Josef Vágner
Otec František Josef Vojtek / Martin Dejdar / Jan Čenský / Oldřich Kříž
Kristýna Nikola Ďuricová / Alžbeta Bartošová / Karolina Gudasová
Drnda Linda Nelly Řehořová / Karolina Tóthová / Denisa Veverková
Zuzana Metelková Dita Hořínková / Sandra Pogodová / Linda Finková
prof. Nehera Bohuš Matuš / Bořek Slezáček / Bronislav Kotiš
prof. Kulíšek Petr Pečený / Oldřich Kříž / Rudolf Kubík
Fortelná Naďa Konvalinková / Dana Syslová / Hanka Křížková
Hynek Martin Schreiner / Jan Kopečný
Tereza Troníčková Pavlína Ďuriačová / Marcela Karleszová
Dámská company Tereza Bílková, Andrea Gabrišová, Kristýna Selešiová,
Eliška Rezková, Tereza Sokolíková / Eliška Machačová,
Aneta Dobešová, Michaela Novotná, Věra Vodičková, 
Aneta Vrzalová
Pánská company Jakub Novotný, Lukáš KellnerŠtěpán Piller,
Petr Faltus / Martin SchreinerJiří Minařík, Viktor Novák,
Jakub Machulda, Filip Brada, Jan Fanta, Martin Hucl,
David Voráček, Ladislav Spilka
Vícerole Petr Šudoma, David Bouša
Pán Bůh Petr Kostka (v projekci)
 
 
Tvůrčí tým
Producenti Oldřich Lichtenberg a Michal David
Koproducent NK Art Production, s.r.o.
Scénář a režie Zdeněk Zelenka
Choreografie Leona Qaša Kvasnicová
Scénografie a projekce Petr Hloušek
Výtvarník kostýmů Roman Šolc
Pěvecké nastudování Linda Finková
Hudební aranžmá Daniel Hádl
Asistentka režie Michaela Novotná
Ředitel divadla Oldřich Lichtenberg jr.
Vedoucí produkce Tereza Martínková
Programování projekcí Hanuš Knop-Kostka a Jiří Bráník
Realizace scény Jan Mikuška
Light design Petr Částka, Jiří Bráník, David Bohuňovský
Sound design Jakub Lejsek, Jakub Weinstein
Veducí obchodního oddělení Petra Švábová
PR manager Stanislav Běle

 

Seznam písní v muzikálu:
„Slavíci z Madridu“ („Rosssignol Anglais“)
Hugues Auffray / Pierre Charles / Marcel Leroyer, český text Ivo Fišer

„Já mám jódlování rád“ („Freunde der Berge“)
traditional, český text Ivo Fišer

„Ten, kdo nemá rád“ („If This Isn´t Love“)
Burton Lane / E. Yip Harburg, český text Jiří Voskovec, Jan Werich

„Hříšník a fláma“
Zdeněk Marat / Zdeněk Borovec

„Píseň pro Kristýnku“
Zdeněk Petr / Vladimír Dvořák

„Jó, třešně zrály“ („Jaiter, Give Me Water“)
traditional, český text Ivo Fišer

„Tisíc mil“ („Five Hundred Miles“)
Hedy West, český text Ivo Fišer

„Tuhle rundu platím já“
traditional, český text Ivo Fišer

„Pojď se mnou, lásko má“
Bohuslav Ondráček / Ivo Fišer

„Láska je lék“ (Things)
Bobby Darrin, český text Zdeněk Borovec

„Ach, ta láska nebeská“
Jiří Šlitr / Jiří Suchý

„Písnička pro Zuzanu“
Jiří Šlitr / Jiří Suchý

„To se nikdo nedoví“
Zdeněk Marat / Zdeněk Borovec

„Buď pořád se mnou“ („High Noon“)
Dimitri Tiomkin / Ned Washington, český text Vladimír Dvořák

„Mám malý stan“
Bedřich Nikodem / Zdeněk Borovec

„Dobrou noc“
Zdeněk Petr / Vladimír Dvořák

„Má láska je za velkou louží“
traditional, český text Ivo Fišer

„A tak dál nosíš po kapsách sny mládí“
Bohuslav Ondráček / Zdeněk Borovec

„Tam za vodou v rákosí“
Karel Mareš / Jiří Štaidl

„Holky, já mám všechny rád“ („Snowbird“)
Gene Ph. Mac Lellan, český text Zdeněk Borovec

„Mrholí“
Václav Hybš, Karel Kopecký / Jindřich Faktor

„Závidím“ („Ragazzo della Via Gluck“)
Adriano Celentano / Mariano Detto, Michele del Prete, Luciano Beretta), český text Jiří Grossmann

„Tereza“
Jiří Šlitr / Jiří Suchý

„Prstýnek z lásky“ („Das zebrochene Ringlein“)
traditional, český text Zdeněk Borovec

„Až se můj čas ponachýlí“ („Quandl it est mort le poet“)
Gilbert Bécaud / Luis Jean Mathieu Amade, český text Ivo Fišer

„Sbohem, lásko“ („Laisse moi petite fille“)
Guy Magenta / Hugues Auffray, český text Ivo Fišer

„To všechno odnes čas“ („In the Jailhouse Now“)
Jimmie Rodgers, český text Jiří Suchý

„Růže z Texasu“ („The Yellow Rose Of Texas“)
traditional, český text Ivo Fišer

 

 

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.