Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Ondřej Ruml představil své CD Proměna v Divadle Mana

Široký záběr všestranně nadaného Ondřeje Rumla daleko přesahuje okruh muzikálůV úterý 21. prosince 2010 se konal ve vršovickém Divadle Mana recitál zpěváka Ondřeje Rumla při příležitosti vydání jeho debutového alba Proměna. Protože Musicalnet sleduje osudy muzikálových hvězd i v jiných aktivitách a počinech, přinášíme vám občas reportáže i z jejich koncertů, a nejinak tomu bude i dnes. Ačkoli se provizorní topná tělesa v Divadle Mana snažila, seč mohla, bylo nám v zaplněném sále dost zima. Divadlo totiž čeká velká rekonstrukce či spíše znovuzrození. V průběhu koncertu Ondřej dokonce nabídl jedné z divaček své sako s tím, že on už se na jevišti zahřál. Takřka rodinnou atmosféru pomohla dotvořit i hojná účast fanynek z Ondřejovy Lhoty, které tak na koncert přišly podpořit svého pana starostu. A tak se i přes chlad všichni těšili, čím nás Ondřej překvapí.

Diváci se sice choulili v teplých kabátech, ale na tvářích jim hrály spokojené úsměvyNejprve nás Ondřej rozehřál svými improvizacemi se svou kouzelnou krabičkou, která ho proslavila již v soutěži X-faktor. Ondřej tehdy ohromil nejen diváky, ale i celou odbornou porotu, která velmi ocenila originalitu Ondřejova umu. Nikdo jiný v republice nedokáže nahrát pouze svým hlasem přímo před očima diváků postupně jednotlivé nástroje, a potom na tyto základy volně improvizovat. Od doby soutěže se Ondřej v této disciplíně stále zdokonaluje, Ondřej má velký dar navázat s diváky přirozený kontakt, často je zapojuje do svých hudebních improvizacía tak jsme se nestačili divit, co nového s pomocí své krabičky dovede vykouzlit.

Potom už jsme se mohli těšit na představení Ondřejova debutového CD Proměna, které bylo celé natočeno výhradně na akustické nástroje a je od začátku až do konce autorským počinem. Co se týče aranží, je velmi pestré, ve skladbách můžeme slyšet hlavně klavír, kytaru, basu a bicí, ale ani banjo není výjimkou. V provedení s kytarou jsme si mohli poslechnout například píseň „Když se stmívá“ od skladatele Ivo Viktorina ze skupiny AG Flek, kterou si Ondřej sám otextoval. Na halfplaybacky Ondřej potom zazpíval písně „Dobrý den“ a „Hodinář“. Recenzi CD Vám brzy přineseme na našich stránkách.

Etudou se dvěma maďarskými operními pěvkyněmi Ondřej rozesmál celý sálPro odlehčení sáhl Ondřej opět po své kouzelné krabičce, aby nám „po svém způsobu“ přednesl známou dětskou písničku „Pec nám spadla“, kterou si nejprve nahrál, a hned na to ji pustil pozpátku. Už tento fakt vyvolává na tvářích posluchačů úsměvy, ale tentokrát si pro nás Ondřej připravil překvapení. Uvedl své dvě kolegyně, operní pěvkyně z Maďarska, které pozval na jeviště, aby ho svými vokály doprovodily. Vzápětí však vyšlo najevo, že i tyto dvě sopranistky zvládne Ondřej nejen uzpívat, ale ještě herecky umocnit jejich vzájemnou rivalitou. To už diváci skoro padali ze židlí a skutečně si nestíhali utírat slzy od smíchu.

Do muzikálových či Horáčkovsky lyrikálových rolí dovede Ondřej přidat své osobní kouzlo a invenci, a stvoří tak pro diváka nevšední a nezapomenutelný zážitekPotom jsme si mohli vychutnat několik písní z lyrikálu Kudykam Michala Horáčka a Petra Hapky. Ondřej zazpíval s doprovodem kytary píseň „Hladiny“, kterou v představení zpívá hlavní postava Kudykam. Následující píseň „Havrani na sněhu“ patří naopak do repertoáru Martina, kterého v představení ztvárňuje jako jedna z alternací právě Ondřej Ruml. Lyrikál Kudykam ve Státní opeře Praha končí letos v lednu, doufejme tedy, že si Ondřej několik písní z něj ponechá na svém repertoáru alespoň v této komorní, koncertní úpravě. I takto mají totiž své obrovské kouzlo a vypovídací hodnotu.

Ondřej publikum natolik vtáhl do svého hudebního světa, že brzy zapomnělo na pódim, které čeká rekonstrukceNa závěr recitálu se Ondřej věnoval opět své kouzelné krabičce a předvedl nám několik dalších nově vylepšených improvizací. Člověk žasne, kam na ty nápady pořád chodí. Je vidět, že ho jeho malá elektronická nahrávací kamarádka neuvěřitelně a čím dál tím víc inspiruje a že Ondřej neustále nachází její nové a nové možnosti. Na závěr Ondra přidal „The lion sleeps tonight“ a předvedl nám pořádnou džungli s celým arzenálem divokých zvířat. S lyrikálem Kudykam se asi nebude těžko loučit jen Ondřej...Tradičně došlo i na zapojení diváků. Všichni se i přes chlad v sále výborně bavili a Ondřej sklidil skutečně zasloužený potlesk.

Nadšení diváci si vytleskali přídavek, a když jim nechal Ondřej rozhodnout, co chtějí slyšet, trochu překvapivě si vybrali velmi náročnou píseň „Štvanice“ z již dříve zmíněného lyrikálu Kudykam. Ondřej ji zazpíval pouze s kytarou a přednesl ji tak, že všem skutečně lítal mráz po zádech. Je vidět, že přestože se Ondřejovo publikum rádo zasměje, dovede hlavně ocenit hlubší a o něčem vypovídající písně. Edward Tomas popřál Ondrovi a všem přítomným pěkné Vánoce a zábava mohla začítOndřej to moc dobře ví, a ta parketa mu vyloženě sedí.

Po doznění posledních tónů každý popadl pěkně svou židli a celý promrzlý se velmi ochotně přesunul do přilehlého vyhřátého klubu Mana, kde na nás již čekalo na tácech připravené domácí cukroví a výborné růžové šampaňské. Ondřej dostal od ředitele Divadla Mana a svého manažera Edwarda Tomase velikou kytici a gratulaci k právě vydanému debutovému albu Proměna. Potom už mohla nastat volná zábava, došlo i na vzájemné předávání vánočních dárků, novoročních přání a hlavně dojmů z koncertu. A kdo si rád a ochotně vystál malou frontu, odnesl si i čerstvě podepsané CD s věnováním Ondry.

Až z Jablonce nad Nisou si přijela vánoční koncert užít i Ondřejova maminka LindaVršovické Divadlo MANA v prostoru nízkoprahového centra prozatím funguje konceptuálně jako divadlo malých forem. V současnosti zrekonstruovaný prostor je studiovou divadelní scénou pro menší počet herců s přiměřenými inscenačními možnostmi. Divadlo MANA má pro svá představení k dispozici též velký divadelní sál, který měl původní kapacitu 295 sedících diváků + dva balkóny, prostor pro orchestr, propadliště a technické zázemí. Na něj čeká generální rekonstrukce a v současné podobě slouží jako prostor „site specific“. 

Sousedky z Ondřejovy Lhoty přivezly svému panu starostovi Rumlovi i vánoční dárkyZáměrem provozovatelů divadelní činnosti je nabídnout divákům pravidelná představení v pracovním týdnu pro dospělé (zpravidla úterý od 19.30 hod.), o nedělích dětská představení (od 17 hod.) formou pohádek a písničkových pořadů. Součástí činnosti Divadla MANA jsou také kurzy herecké a dramatické tvorby, výuka zpěvu, moderování, scénického souboje atd. Provozovatelem činnosti Divadla MANA jsou občanská sdružení Petrklíč a Divadelní studio Neklid. Výtěžek z koncertu Ondřeje Rumla, který se konal v provizorně připraveném velkém sále, bude věnován právě na obnovu tohoto divadla.

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.