Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Na Barrandově se rozezněly české muzikály

Hosté Ján Ďurovčík a Leona Machálková usedli do svých křesel a živý přenos může začítNa TV Barrandov se v pondělí 6. března 2012 v pořadu „To byl náš hit“ rozezněly původní české muzikály, aby mohli diváci ze šesti titulů svými esemeskami vybrat ten nej. Pořad jako vždy uváděl Petr Vondráček, zpěváky živě doprovázel Orchestr Gustava Broma pod taktovkou Vlada Valoviče. Jako hosté byli pozváni oblíbená muzikálová zpěvačka Leona Machálková a režisér a choreograf dvou muzikálů v Divadle Kalich Ján Ďurovčík, aby společně nahlédli do historie a zavzpomínali.

Soutěžní klání zahájila Monika Absolonová s megahitem z muzikálu Kleopatra Jako první se ujala mikrofonu Monika Absolonová, aby přednesla velký hit autorů Michala Davida a Zdeňka Borovce, Lucie Stropnické a Lou Fanánka Hagena z muzikálu Kleopatra „Teď královnou jsem já“ a nikoho nenechala na pochybách, že mezi zpěvačkami je skutečnou královnou. Po nadšeném potlesku publika Petr Vondráček Moniku vyzpovídal. Připomněli své společné působení v představení Vražda za oponou, kde ztvárňují manžele. Monika vzpomínala na začátky muzikálu Kleopatra a na své kolegyně Báru Basikovou a Ilonu Csákovou. Dodala, že i v muzikálu Bídníci dostala roli paní Thénardierové.

V muzikálu Excalibur na scéně Divadla Kalich exceloval Kamil StřihavkaKterý byl historicky první muzikál, který byl komerčně nejúspěšnější, který byl největším trhákem? Medailon Divadlo, které zpívá, hraje a tančí, vzniklo přes sto lety za oceánem. Tam se také inspirovali Voskovec a Werich a začali svá představení plnit písněmi. Skutečný muzikál uvedli ve svém divadle až v roce 1948, kterým byl Divotvorný hrnec, jeden z nejúspěšnějších muzikálů 40. let na Broadway. Prvního českého muzikálu se dočkali diváci ve chvíli, kdy se Jiří Šlitr dohodl na spolupráci s Jiřím Suchým. Založili spolu nové divadlo Semafor a první muzikál se jmenoval Člověk z půdy.

Muzikál Limonádový Joe uvedlo Hudební divadlo Karlín, derniéra proběhla v roce 2010V roce 1965 natočili film Kdyby tisíc klarinetů, a rok později vznikl další velmi úspěšný muzikálový film Limonádový Joe a nemůžeme samozřejmě zapomenout na legendární Starce na chmelu. První muzikál, na který se u nás konal regulérní konkurz, byl muzikál Bohuslava Ondráčka Gentlemani, při kterém byl objeven Josef Laufer a Václav Neckář. Ten si do roka a do dne společně s Helenou Vondráčkovou zahrál ve filmovém muzikálu Šíleně smutná princezna. V roce 1972 se točil muzikál Noc na Karlštejně.

Drákula patří v historii českých muzikálů k nejúspěšnějšímOsmdesátá léta přinesla filmový Trhák, ale skutečný muzikálový boom nastal až v roce 1989, kdy začala vznikat celá řada romantických příběhů, jako jsou Monte Cristo, Excalibur, Tři mušketýři, Angelika, Golem, Kleopatra, Hamlet, Jack Rozparovač, Krysař nebo Drákula. Dnes je český muzikál oblíbeným a populárním divadelním tvarem a tyto muzikály se hrají jak v sousedním Slovensku v Bratislavě, tak dokonce v dalekém Soulu v Jižní Koreji.

Jan Cina je mladý nadaný umělec, který na sebe poslední dobou začíná výrazně upozorňovatPo té, co diváci absolvovali tuto malou rekapitulaci historií českého muzikálu, se dostal ke slovu další v současné době uváděný muzikál s názvem Quasimodo. Píseň „Otevři vrata, hrbáči!“ přišel zazpívat a zatančit s company Jan Cina, který v díle ztvárňuje roli Špindíry. V rozhovoru s Janem Cinou jsme se potom dozvěděli, že studuje loutkoherectví a že by byl rád, kdyby se dal jeho studijní obor nějak skloubit s jeho působením v muzikálech.

Leona Machálková se s Jánem Ďurovčíkem pracovně setkala v muzikálu Robin Hood, ztvárňuje v něm čarodějniciPo písni z muzikálu Quasimodo se Petr Vondráček se přemístil ke svým dnešním hostům a s Leonou Machálkovu si připomněli roli čarodějnice v muzikálu Robin Hood, který režíroval právě zde přítomný Ján Ďurovčík. Leona podotkla, že tato role je pro ni příjemným osvěžením po těch všech královnách a vznešených dámách, které doposud hrála. Nedá se říct, že by každá postava byla jen černá nebo bílá, ale každá má celou škálu mnohobarevných emocí, a právě to Leonu na muzikálu baví. Ján Ďurovčík se přiznal, že se nikdy nepovažoval za dobrého tanečníka, že chtěl vždy spíš režírovat.

Marian Vojtko v živém vysílání předvedl, že zkrátka umíTřetí muzikál Tři mušketýři představil písní „Touha znát“ muzikálový bard Marian Vojtko. Pro jeho tenor je píseň jak ušitá, výborně mu sedla, Marian se opřel hlavně do závěrečných vysokých tónů a sklidil za to obrovský aplaus. Petr Vondráček Mariana vyzpovídal, zda-li pro něj platí touha poznávat stále nové věci. Na to Marian pohotově odpověděl, že samozřejmě ano. Potom se bavili o Marianových rolích v muzikálech, že poslední dobou ztvárňuje spíše záporné postavy (kardinál Richelieu ve Třech mušketýrech, kněz Frolo v Quasimodovi, apod.) Marian řekl, že chtěl vždycky hrát spíš hodné prince, ale že záporné postavy se hrají lépe.

Lucia Šoralová je malá, drobná dívka, ale plná vnitřní síly – ideální představitelka Johanky z ArkuZa čtvrtý muzikál plný lásky, zrady a sebeobětování z pera skladatele Ondřeje Soukupa a textařky Gábiny Osvaldové Johanka z Arku se s písní „Most přes minulost“ přišla o přízeň diváků ucházet Lucia Šoralová. Po ní se k ní přidali ještě další dva kolegové z tohoto muzikálu Jan Kříž a Jiří Zonyga a společně s Lucií přednesli ještě druhou píseň „Ty jsi ten déšť. V krátkém rozhovoru po písničce se Petr Vondráček ptal Lucie, jaké to bylo alternovat Lucií Bílou a Báru Basikovou a Lucia přiznala, že to nebylo nic lehkého, že to lidi samozřejmě srovnávali. Zajímavá byla otázka i pro Honzu Kříže, který je nejen zpěvákem, hercem a tanečníkem, ale i scénografem. Petr Vondráček si dělal legraci, že by si Honza mohl vytvořit one man muzikál. Honza na to odpověděl, že nic takového nechystá, protože právě v kolektivním vytváření divadelního představení je to správné kouzlo, že se všichni vzájemně hlídají i inspirují.

Duet z muzikálu Drákula v podání Leony Machálkové a Mariana Vojtka byl skutečnou hudební lahůdkouAle to už přišel na řadu pátý muzikál z autorského pera skladatele Karla Svobody, textaře Zdeňka Borovce a choreografa Richarda Hese s názvem Dracula, který se stal doslova trhákem v divácké návštěvnosti a dodnes stojí na první příčce, co se týká komerční úspěšnosti. Duet „Vím, že jsi se mnou“ přišla zazpívat Leona Machálková společně s Marianem Vojtkem. Leona potom přidala ještě megahit „Jsi můj pán“, ve kterém její hlas vynikl převážně v dlouhých vysokých pasážích. V rozhovoru Leona připomněla, že v muzikálu hrála vlastně dvě role Adrianu/Sandru a Lorraine.

V dalším rozhovoru na otázku „Co je nejdůležitější k tomu, aby se v našich vodách stal muzikál úspěšným?“ Ján Ďurovčík odpověděl, že musí nastat moment, kdy se muzikál nadechne a s tou duší potom jde dál do života. Charizmatický Ján Ďurovčík se do povědomí diváků dostal hlavně v televizní reality show Robin Hood – Cesta ke slávě, kde byl jako budoucí režisér muzikálu členem poroty Když se Petr Vondráček zeptal, jestli Ján klade důraz na některou ze tří základních disciplín muzikálu, Ján odpověděl, že ne, ale že je důležité být pokorný k tématu a cítit jeho duši. Nedá se tedy upřednostňovat jedna složka, ale je možné zjistit, na které složce to celé stojí. Leona doplnila, že každý muzikál musí „jít pod kůži“ a mít hity, které se do těch milovaných posluchačů vsáknou. Na závěr chtěl Petr Vondráček vědět, jestli Ján Ďurovčík na herce křičí, což oba hosté okamžitě rezolutně popřeli. Leona dodala, že Jánko je přísný, ale spravedlivý režisér a že ani není nervák před premiérou, což Ďurovčík se smíchem odmítl.

Monika Absolonová a Bohuš Matúš představili muzikál Noc na KarlštejněKdyž Jaroslav Vrchlický napsal hru, kterou posléze Karel Svoboda zhudebnil, vznikl z toho velký hit Noc na Karlštejně. Dva hity z toho muzikálu přišli zazpívat Monika Absolonová a Bohuš Matuš. Když začal Bohuš zpívat známou píseň „Do věží“, měla jsem chvíli pocit, že slyším Waldemara Matušku. Šlágr „Lásko má, já stůňu“ si poté vychutnala Monika Absolonová, která se originálu nejen vyrovnala, ale možná ho svou interpretací i překonala. Vondráčkovou v žádném případě nekopírovala, ale zazpívala to od srdíčka a po svém., což diváci ocenili dlouhým potleskem.

Muzikál Osmý světadíl v režii Jána Ďurovčíka slaví momentálně úspěchy v Divadle KalichNež se spočítaly všechny došlé hlasy, čas divákům zkrátil mix hitů z muzikálu Osmý světadíl od skupiny Elán, který režíroval dnešní host Ján Ďurovčík. Představení v současné době slaví úspěchy v Divadle Kalich. Průřez muzikálem nám představili v hudební koláži Jan Kříž, Tomáš Savka, Nela Pocisková, Michal Pleskot, Tonda Moravec, Zuzana Kolářová a taneční company. Ze zmíněných zpěváků asi nejvíce zaujal Tomáš Savka, nejen pěveckým a tanečním výkonem, ale i překvapivě dobrou slovenštinou.

Šťastná Monika Absolonová se raduje ze své první televizní trofeje v životěPak už ale došlo na graf, na vyhodnocení dnešního večera. Na šestém místě skončila se 7 % Johanka z Arku, na pátém s 8% Quasimodo. Čtvrté místo s 15% získali Tři mušketýři a třetí se 16% Noc na Karlštejně. Muzikál na druhém místě získal od diváků 24 % hlasů a po chvíli napětí jsme se dozvěděli, že na něm skončil muzikál Drákula. První místo s 32% hlasů patří muzikálu Kleopatra! Vítězná Monika Absolonová si vyzvedla cenu s tím, že je šťastná, protože ještě nikdy nic nevyhrála a toto je její první výhra. Za Musicalnet Monice gratulujeme! Petr Vondráček na závěr divákům představil ukázky z dalšího dílu pořadu „To byl náš hit“, kdy budou soutěžit světové muzikály. A my pro vás budeme tento díl také sledovat.

Připravili jsme pro vás náhled do zákulisí živého přenosu:

Luciu Šoralovou jsme zastihli na chodbě před studiem Monika Absolonová nám zapózovala se svými egyptskými tanečnicemi Jána Ďurovčíka jsme před přenosem zastihli v maskérně Také Bohuš Matúš se nechal zvěčnit u panelu s logem oblíbeného pořadu
Kolegyně z muzikálu Robin Hood Leona Machálková a Lucia Šoralová se setkaly i zde na Barrandově v pořadu To byl náš hit ''... Vy jste mne vyhodil od konkurzu z Pomády, pamatujete?'' ''Mne to mrzí, ale nepamatuji, ale teď bych Vás už nevyhodil, Moniko. Nechcete na něj přijít? Bude v Kalichu!'' Během přestávek na reklamy se občas strhne i autogramiáda Lucia Šoralová, Jirka Zonyga a Honza Kříž přišli zazpívat píseň z Johanky v kostýmech z představení
Tomáš Savka se na chodbě z legrace tulil k Monice Absolonové V maskérně probíhají poslední úpravy a přenos může začít V tuto chvíli Monika ještě vůbec netušila, jak dnešní soutěžní kolo pořadu dopadne A tady už je vše jasné – Monika si odnáší svou první trofej v životě i s krásnou kyticí

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.