Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Superstar je start, ne cíl...

Podobenka jak vystřižená, že?Superstar - soutěž, která v mnohých vyvolá nadšení, a v mnohých zase naopak naprostý odpor. Typ této masové hudební soutěže, která našla své místo na televizi Nova, je jistě velmi specifický. Nepochybně je to přiležitost pro nové talenty uchopit svou šanci za pačesy. A že není nutné být naprostým vítězem, aby se člověk uplatnil v kruté hudební branži, o tom nás už mnozí přesvědčili. Namátkou jmenujme třeba Míšu Noskovou, která například v roli Lucy muzikálového díla Jekyll & Hyde svého času vyloženě zářila. Dalším takovým aktuálním adeptem je Petr Ševčík, který si sice zlato neodnesl, nicméně nás natolik zaujal, že jsme se ho rozhodli pro vás vyzpovídat.

Superstar je jen start, ne cíl… říká Petr Ševčík.
Nemilosrdná porota nešetřila ani PetraV našem prvním článku o Česko-Slovenské Superstar jsme slíbili, že se touto tématikou ještě budeme zabývat. A i když se tato soutěž blíží do finále, už v jejím průběhu se objevilo mnoho slibných talentů. Jedním z nich je také Petr Ševčík, který nás zaujal jak zpěvem, tak velkou muzikantskou zkušeností. Petr několikrát prohlásil, že hudba je jeho život, a proto jsme si vybrali právě jeho, abychom se ho podrobněji zeptali nejen na jeho účast v Superstar, kde skončil pátý, ale hlavně na jeho hudební minulost, přítomnost i na plány do budoucna.

Nezkalené prvotní nadšení soutěžícíchPetře, o tvé účasti v Superstar toho bylo napsáno už hodně a i my se tohoto tématu dotkneme, ale jaké byly tvé muzikantské začátky?
Já jsem vyrůstal v rodině, kde se vždycky hodně poslouchala hudba, zpívalo se a hrálo. Nedávno jsem se koukal na video, kde jsem jako pětiletý zpíval, a musím říci, že jsem docela dobře intonoval. Doufám, že mi to vydrželo…

Vím, že tě na přenosy Superstar přijeli podpořit i tví kolegové z pěveckého sboru. Kdy jsi se sborovým zpěvem začal?
Ještě hezky zapózovat a jde se na věcV šesti letech jsem začal zpívat v souboru Kantiléna, což je  jeden z našich nejlepších sborů v oblasti polyfonie a duchovní hudby, takže jsem se pohyboval hlavně v oblasti opery a vážné hudby. Tady jsem zpíval do 14 let a myslím, že to byl moc dobrý základ, co se týká další pěvecké kariéry. Pak jsem měl chvíli sborovou „pauzu“, ale se zpěvem jsem neskončil – měl jsem takové období, kdy jsem byl schopen celý den sám cvičit jednu píseň a to tak, že jsem si ji posunoval stále výš a výš – a myslím si, že i tohle „hecování“ sama sebe mě docela pěvecky posunulo. Od šestnácti jsem pak zpíval – a vlastně doteď zpívám – v dalším sboru, v Kampanele. Musím říci, že tady jsem si zase rozšířil hudební obzor – zpívali jsme spoustu odlišných žánrů – od duchovní hudby, gospelu přes lidovky až třeba k romským písním s jejich specifickým frázováním. Jsem moc vděčný za to, co jsem se tam naučil.

V jedné dotáčce v Superstar bylo vidět, že hraješ i na několik hudebních nástrojů. Jak to tedy je?
Parta soutěžících přihlížíV šesti letech jsem se začal učit hrát na klavír, a na něj jsem chodil vlastně až do loňského roku. Ke klavírním začátkům taky patří hudební nauka, kterou jsem ovšem rád neměl. Vždycky když skončila, tak jsem se radoval, že tam zas týden nemusím… (a když týden uplynul, tak jsem obvykle brečel, že tam nechci). Když mi bylo šestnáct, strašně jsem se nadchl pro elektrickou kytaru. Na rozdíl od klavíru, kde jsem se do cvičení někdy musel nutit, jsem byl na kytaru schopen hrát hodiny a hodiny. Začal jsem chodit i na soukromé lekce, a to mi hodně dalo, protože ti, kdo mě učili, nebyli jen učitelé, ale skuteční muzikanti. Neříkali mi, co mám zahrát, ale spíš se mě ptali, co bych hrát chtěl, a pak mě vedli, jak to hrát lépe a zajímavěji. Takže to mě opravdu bavilo a baví stále.

V soutěži ti někdy porota vyčítala nedostatek emocí a výrazu, tví fanoušci s tím často nesouhlasili. Usměvavý Petr Ševčík na pártyMáš i nějaké zkušenosti třeba z divadelních prken?
Možná se někdo bude divit, ale hrál jsem i amatérské divadlo – například v inscenacích Dvůr divů a Strakonický dudák (tady jsem hrál Vocilku a moc jsem si to užíval). Spolupracoval jsem také na velmi zajímavém projektu – s pěveckým sborem Vox Iuvenalis na původní verzi Janáčkovy opery Šárka. Bylo to jevištní provedení pouze s doprovodem klavíru – a vlastně světová premiéra. (Info na www.ct24.cz)

Petr zvládá úsměv na kameru i na fanynkyVím, že jsi hrál v několika kapelách a pokračuješ v tom doteď, které to byly?
Od deváté třídy přes celou střední školu jsem prošel několika kapelami, a v současné době jsem členem dvou – Flow of Voices a Megafon. Co se týká Flow of Voices, vznik byl docela zajímavý. S Kampanelou jsme měli zpívat na velkém muzikálovém koncertě, a protože si mě naše sbormistryně jako nováčka chtěla vyzkoušet, měl jsem zapívat ještě s dvěma dalšími kolegy sólo – známou píseň Hallelujah. Původní záměr byl ten, že by každý z nás zazpíval jednu sloku. I když jsem byl nováček, odvážil jsem se ozvat a řekl, že bych to radši zkusil jako trojhlas – že to sám připravím a nacvičím. Paní sbormistryně mi sice nejdřív moc nevěřila, ale nakonec se to povedlo – a z nás tří vznikl základ Flow of Voices. Zpěvák nebo manekýn? Možná oboje...Časem jsme přibrali ještě čtvrtého a od té doby fungujeme v téhle sestavě. Chvíli jsem to naše zpívání nebral moc vážně, ale časem to přešlo do mé „komfortní zóny“ (to je tam, kde se cítím dobře a jistě) a Flow of Voices je prostě součástí mého života – a doufám, že bude i nadále.

A ta druhá kapela – Megafon?
To je rodinná kapela, oslovili mě, a i když naše spolupráce není tak častá jako s Flow of Voices, dala mi mimo jiné i to, že jsem se seznámil s tvorbou své nejoblíbenější skupiny Marianas Trench.

O čem byla řeč, jsme se z gest nedozvěděli.Tak jsme se dostali až k současnosti – tedy k Superstar. Jaký byl hlavní důvod toho, že jsi do soutěže šel – a dokonce dvakrát?
Myslím, že mnoho lidí se do té soutěže hlásí prostě proto, že chtějí něco nového vyzkoušet. Já jsem tam ale šel s tím, že jsem už hudbě obětoval tolik času i dalších věcí (například sport – a býval jsem opravdu dobrým fotbalistou), že bych to vše rád zúročil a trochu vešel do povědomí lidí. Možná ode mě byla drzost jít po prvním neúspěchu do Superstar znovu, ale teď jsem za tu svoji drzost rád.

A ještě společné oficiální fotoCo ti soutěž dala – a co vzala? 
V každém případě mi víc dala, než vzala – i když je otázka, na jak dlouho. Vím, že zájem publika rychle pomíjí, ale v každém případě mi dala možnost. Jsem rád, že jsem se dostal tak daleko, ale je mi jasné, že soutěž není cíl – jen start a prostředek, jak toho cíle dosáhnout. Já pořád věřím tomu, že jediné co chci v životě dělat a na co mám nadání, je hudba. A co mi Superstar vzala – možná pár iluzí, část soukromí – ale těch plusů vidím určitě víc. Je pravda, že jsem se ze začátku při kritických slovech poroty hodně zamýšlel, ale časem mi došlo, že mě ta kritika nikam příliš neposouvá, a tak jsem to bral s rezervou.

Petr v kruhu svých věrnýchMluvil jsi o částečné ztrátě soukromí. Jak prožíváš ten náhlý vzrůst zájmu o vlastní osobu?
Já si myslím, že jsem člověk, který stojí nohama na zemi, a často se sám divím, co ti lidé na mě vlastně vidí. Ale na druhé straně je ten zájem příjemný a užívám si to. Nikdy mě nenapadlo, že bych se mohl dostat jako idol do dívčích snů. Ale já si svých fanoušků moc vážím za tu obrovskou podporu během soutěže i nyní a snažím se jim to vrátit jak tím, že se s nimi snažím co nejvíc komunikovat (i když je to někdy časově náročné), tak hlavně tím co umím – tedy hudbou.

Fanynky nemohly z Petra odtrhnout obdivný pohledPetře, jaký je tvůj názor na současnou českou hudební scénu?
Co se týká české hudební scény – možná budu příliš kritický, ale postrádám tam dvě věci. První z nich je výraznější odlišení zpěváků v kapelách – často mám pocit, že zpěvák v rámci celé kapely spíš zaniká, než aby byl dominantní osobností (jak tomu bývá u zahraničních skupin). A to druhé – zvuk. Ten často nebývá moc kvalitní, a já obdivuji možnosti špičkových zahraničních studií – ten rozdíl je opravdu slyšet už při prvních tónech. Mě samotného by práce v takovém špičkovém studiu asi bavila ze všeho nejvíc – fascinuje mě, co se dá i z jednoduchého motivu udělat, pokud si s tím člověk hodně "pohraje".

Válečná porada a jde se do bojePoměrně dost soutěžících z minulých řad Superstar našlo uplatnění v oblasti muzikálu – jaký je tvůj názor a zaujalo tě na muzikálové scéně něco?
Musím říct, že svět muzikálu teprve objevuji. Ale nedávno jsem viděl Jesus Christ Superstar (a měl jsem štěstí na Kamila Střihavku v roli Ježíše) a pěvecké výkony některých představitelů mě naprosto uchvátily. Nevím, jestli já sám jsem zrovna člověk vhodný do muzikálu, ale účasti v nějakém zajímavém bych se určitě nebránil. Určitě bych to ale byla jen část mého hudebního života – přece jen se víc vidím v oblasti vlastní tvorby. 

Petrovi nechybí ani smysl pro humorA dostáváme se k tomu, co tvé fanoušky zajímá asi nejvíc – na čem v současné době pracuješ a na co se mohou těšit?
I když mám ještě nějaké povinnosti týkající se Superstar, ve volných chvílích pracuji na několika singlech – mám je už v podstatě hotové, a tak doufám, že některý z nich zaujme i realizační tým, který má nás soutěžící na starosti. Samozřejmě bych rád co nejdřív vydal CD – a pokud možno se svou vlastní tvorbou. Sice bych se nebránil i tomu, co by nebylo z mojí „autorské dílny“, ale prostě ten pocit, že každý tón písně prošel mýma rukama – ten mě uspokojuje nejvíc.

Kdo by, dámy, odolal takovému pohledu, že?A chystáš i nějaké koncerty, ať už sám nebo s Flow of Voices?
Určitě, moc rád bych vystupoval co nejvíc. První koncert už je naplánovaný, a to dost brzy – 11. června v Brně. Bude to hlavně poděkování všem těm, kteří mě podporovali a stále podporují. A další vystoupení jsou v jednání – a doufám, že budu brzo moci dát vědět, kdy a kde budou. Když už jsem tu šanci dát o sobě vědět dostal, určitě ji maximálně využiji a jsem odhodlaný fakt tvrdě makat.

Petře, moc díky za rozhovor a těšíme se, že o tobě brzy a často uslyšíme.

Komentáře k článku

avatar JaGa
0
 
 
Díky za skvělý rozhovor, konečně dostal Petr šanci se projevit a nikdo ho tu "odborně" nerozebírá. Ještě jednou díky a doufám, že se Petrovi podaří vše, o co usiluje.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Zuzana Biskupská
0
 
 
Péťo ďakujeme za fundované informácie v oblasti hudby a skutočne sa tešíme na ďalšiu tvoju tvorbu. Dúfam, že tvoja hviezda nikdy nezhasne a bude nám svietiť stále viac a viac:). Držím k tomu palce!!!
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Jarka
0
 
 
Moc pěkný rozhovor.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar DENISA
0
 
 
K onečně dokáže někdo ocenit tak obrovský talent děkujem za krásný rozhovor
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Hel
0
 
 
Vážení a milí, tak jsem mohla být svědkem vystoupení Petra i skupiny Flow of voices. Nedá se ten zážitek popsat. Bylo to prostě nadpozemské a nechápu, jak ho mohla porota takovým způsobem kritizovat. Je to vážně skvělý zpěvák, skvělý člověk a na podiu....skvělý šoumen.
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Ilona
0
 
 
Peti jste úžasný zpěvák s nádherným sametovým hlasem,máte dar rozdávat lidem hřejivý pocit štěstí ,máte srdíčko plné opravdového citu a dokážete vykouzlit nádherné úsměvy a zářící oči všem a to dokáže málo kdo. Všechno nejlepší,hodně lásky a štěstí k vašim narozeninám přeje Ilona z Brna
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
avatar Monika
0
 
 
Děkuji za pěkný rozhovor, prosím, určitě máte ještě více informací, sem s nimi;-). A koncert v Brně, tak ten neměl chybu, odjížděly jsme s mamkou a dcerou plné nepopsatelných pocitů a nezapomenutelných zážitků. Skoro týden je po koncertě a pořád mám co vstřebávat:-).
* Jméno
* Mail
WWW
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
Přidat komentář
Storno
* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.