Musicalnet.cz

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Creative Commons License
Email Tisk

Nenechte si ujít vánoční představení Betlém v Divadle Bez zábradlí!

O anděly nebude v představení nouzeDivadlo Bez zábradlí uvede 10. prosince v pražské premiéře úspěšné vánoční představení Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku v režii Vladimíra Morávka. Vánoční báseň Jana Antonína Pitínského neobvyklým způsobem zpracovává tradiční biblický příběh, který je v Morávkově režii interpretován jako mystická podívaná o narození Jezulátka, symbolu dobra a lásky, vítězícího nad zlem a nenávistí. Křehké, místy i komediální rodinné představení nabídne i tradiční koledy a především nevšední kulturní zážitek. Původní premiéra proběhla v prosinci 1989, kdy revoluční události zasáhly do průběhu zkoušek. „Pracovat na této inscenaci jsme začali v září, zakázali nám to celé v říjnu, protože to napsal kontroverzní Pitínský a ještě o Panně Marii. O Bohu.

Zkoušky jsou v plném proudu a míří do finišeJenže pak přišel listopad. Pitínský se záhy stal klíčovým mužem moderního českého divadla. A my v té své Procházkově síni Domu umění začali jako úplně první v ČSSR tvrdit: Psáno jest v svaté Bibli, psáno jest v svatém Písmu. Tím líp!” vzpomíná režisér Vladimír Morávek. V průběhu dlouholeté existence byla inscenace uvedena mimo jiné při příležitosti zveřejnění záměru rekonstrukce Českého centra v New Yorku, kde ji poprvé uviděli také Václav a Dagmar Havlovi. Významný britský dramatik českého původu Tom Stoppard se o představení vyjádřil jako o čisté nádheře. „Věřím, že jej tak přijmou i Pražané a stane se pro ně novou vánoční tradicí,” zve na představení Morávek.

Celé obsazení představení BetlémDivadlo Bez zábradlí bude Betlém uvádět jako sezónní představení vždy v průběhu adventu. Letos ho budou moci diváci spatřit v pěti exkluzivních uvedeních 10., 13., 17. prosince a den před Štědrým dnem, 23. prosince, kdy ji divadlo nasazuje dvakrát. V pražském nastudování se objeví Karel Heřmánek ml., Eva Vrbková, Václav Rašilov, David Bosch, Nikol Kouklová, Gabriela Pyšná, Daniel Dobiáš, Petr Macháček, Vojtěch Svoboda, Stanislav Čaban, Kristýna Lukešová, Ondřej Scholtz a děti z Baletní školy Olgy Kyndlové. Přijďte se naladit na Vánoce a udělat si krásný večer do Divadla Bez zábradlí! Vstupenky jsou v proději na pokladně divadla, Jungmannova 36/31, Praha 1, tel.: 224 946 436, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , www.bezzabradli.cz . Za fotografie děkujeme Tereze Křenové.

 

Divadlo Bez zábradlí uvede Betlém v termínech
10. 12. neděle 19:00
13. 12. středa 19:00
17. 12. neděle 11:00
23. 12. neděle 11:00 a 15:00

Komentáře k článku

* Jméno
* Mail
WWW
Přidat komentář
Opište kód   
ChronoComments by Joomla Professional Solutions
 
Sdílej na Facebooku

Creative Commons

Creative Commons License
Photo & text by Michal Škvor & team Musicalnet.cz is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License. Based on a work at www.musicalnet.cz

Certifikace

Tyto stránky jsou archivovány v systému Národní Knihovny v projektu

 STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR


Musicalnet.cz

Copyright © Michal Škvor & team, 2004 - 2024 pro Musicalnet.cz. Všechna práva vyhrazena. Fotografie ani články nelze používat na jiných webech bez písemného svolení autorů.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.